1 martie 2023
In prezent, in piata fortei de munca, cu toate ca exista oportunitati de angajare, foarte putini sunt capabili sa ajunga la locul de munca de vis. Este o realitate pe care o cunoastem si noi, si luptam in fiecare zi. Angajatorii devin din ce in ce mai exigenti, iar sansa de a reusi in piata de munca pare a fi diminuata avand in vederea tendinta catre execelenta. Astfel, procesul devine un concurs de angajare de calificare/ policalificare in ton cu dezvoltarea . Dar pentru angajator nu numai experienta intr-un anumit domeniu este important, ci si calificarea.
Calificarea este o problema care vine sa adauge valoare CV-ului si ofera angajatorilor mai multe avantaje: posibilitatea de a participa la licitatii, fondurile europene, obtinerea de permise si licente, evita amenzile, legal de functionare.
Asa ca, interesul angajatorilor fata de anumite programe de formare profesionala acreditate de Ministerul Muncii si Ministerul Educatiei se afla in spatele functionalitatii sistemului . Din pacate lucratorii calificati reprezinta 15% din forta de munca din Romania iar acesta rata /procent pe termen lung se va reflecta in lipsa persoanelor calificate in diverse domenii ( ex: persoane calificate in meseria de sudori, sondori,electricieni, veterinari, tractoristi ) Acest lucru se poate traduce nu numai printr-un dezavantaj pentru toti lucratorii necalificati, care vor fi si mai greu de a se angaja in viitor cat si pentru angajatori.Cu toate ca situația pare sa fie incurajatoare, ai sansa de a asigura viitorul pietei muncii prin servicii, cum ar fi: consiliere si orientare in cariera.
Un studiu recent arata ca 80% din totalul absolventilor de studii superioare profeseaza in alt domeniul decat cel in care s -a pregatit. Prin urmarea fara o indrumare realista, corelata cu aptitudiniile fiecarui individ impletit cu nivelul de intelegere si asimilare a informatiilor vom ramane a tara cu multi someri absolventi de studii superioare si fara muncitori calificati in piata muncii.
Astfel, educația și formarea profesională reprezintă 1,8% față de 9,5% cât e valoarea medie europeană, Nu incurajam plafonarea ci doar dorim sa sporim constientizarea situatiei si a particularitatii individuale. Nu toti putem fi directori, economisti, juristi. Societatea are nevoie si de mecanici, electricieni, lacatusi, pictori, arhitecti, agenti de paza, etc. Fiecare individ este unic si capabil sa aleaga in functie de deprinderile proprii. Daca stii meserie, dar nu ai un document care sa ateste aceste calitati, poti deveni calificat doar dovedind experienta si un examen fara sa urmezi cursuri de calificare corespunzatoare sustinand un examen de evaluare a competentelor
In piata exista cursuri de initiere, formare si specializare definitivate cu certificat de absolvire recunoscut de Ministerul Muncii si Ministerul Educatiei.
Daca vreti o recalificare/reconversie prin schimbarea profesiei, exista cursuri de calificare ce va vor permite sa acumulezi toate cunostintele necesare in domeniu, indiferent de nivelul initial de cunostinte. Certificatul de calificare este, de asemenea, recunoscut la nivel national si international.
Puteti opta pentru cursuri on-line , acest serviciu , in situatia in care timpul nu va permite acest lucru fizic, dar ai nevoie de acumularea de informatii necesare. La finalul cursurilor on-line o diploma este eliberata de catre furnizor. Recunoasterea sa de angajator este optionala.