In ultima perioada foarte multi antreprenori, cabinete medicale, cabinete de infrumusetare au fost puse in situatia in care au trebuit sa isi instruiasca personalul, ce utilizeaza aparatul de sterilizat instrumentar si nu au avut posibilitatatea de a se informa corect cat priveste procedura de intrare in legalitate. Asa ca ACCRC INTERNATIONAL vine in intampinarea dumneavoastra cu informatiile necesare.
Ce este un autoclav?
Dispozitivul cu aceasta denumire este un echipament de sterilizare utilizat in diverse laboratoare. Cu ajutorul aburilor de inalta presiune si a conditiilor specifice de temperatura, un autoclav reuseste sa sterilizeze si sa decontamineze echipamente de laborator, ustensile si diverse consumabile.
Cum functioneaza un autoclav?
Decontaminarea si sterilizarea echipamentelor si a instrumentelor de laborator este foarte importanta pentru functionarea optima a acestora. Eficienta dispozitivului de sterilizare va garanta si performante sporite in cadrul laboratorului, motiv pentru care la fiecare autoclav se utilizeaza tehnologia aburilor de inalta presiune.
De ce e utilizata aceasta metoda de sterilizare cu aburi si nu o alta solutie? In doar 3 minute, sterilizarea cu aburi la o temperatura de 134 de grade Celsius este echivalenta cu cea realizata de procesul ce utilizeaza aer fierbinte, la o temperatura de 160 de grade Celsius, timp de 2 ore.
In general, sterilizarea si decontaminarea cu ajutorul unui autoclav se realizeaza la temperaturi cuprinse intre 121 si 134 de grade Celsius, pe durate de 15-20 minute, in functie de necesitati. Autoclavul ridica nivelul eficientei sterilizarii si prin eliminarea aerului inainte de activarea procesului, in asa fel incat mediul creat sa fie optim, iar rezultatele procesului sa se ridice la inaltimea asteptarilor.
Ce poate fi sterilizat cu ajutorul unui autoclav si in ce domenii este acest echipament deosebit de util?
Lista obiectelor ce pot fi sterilizate cu ajutorul unui autoclav este destul de ampla. In principiu, cu ajutorul acestui echipament se decontamineaza instrumentele si ustensile specifice de laborator, sticlarie si diverse alte echipamente.
Tinand cont de acest aspect, si aria de utilizare a autoclavelor este destul de extinsa. Domeniile in care un asemenea echipament isi dovedeste utilitatea nu tin doar de sectorul medical sau al industriei chimice, ci si de microbiologie, micologie, stomatologie, cosmetica, tatuaje sau chiar protezare. In fiecare dintre aceste domenii exista necesitatea de a utiliza autoclavele pentru a mentine instrumentarul, ustensilele si echipamentele specifice perfect sterile si decontaminate.
Cine autorizeaza/instruieste personalul ce utilizeaza aparatul?
Un dispozitiv care diminueaza riscurile pentru operator de deservire al acestuia ce trebuie sa beneficieze de o instruire si o testare periodica in ceea ce priveste siguranta in exploatare , conform prescriptiei tehnice PT C4 / 2010, efectuata de catre operatorul RSVTI. In final , pentru operatorii de deservire ai autoclavei , se acorda adeverinte ,cu prelungire anuala, care certifica faptul ca acestia detin autorizatii interne emise de catre angajator , conform PT CR 8 / 2009.
In conformitate cu PT C4 / 2010 pentru urmatoarele recipiente procedura de autorizare de functionare se efectueaza de inspectorii de specialitate din cadrul CNCIR, iar acestea se inregistreaza in evidenta ISCIR:
a) recipiente care contin gaze din grupa 1 (fluide periculoase) conform diagramei 1 din anexa 1, care se incadreaza la categoriile II, III si IV si functioneaza in limitele:
1) PS x V > 200 bar x litri (categoria III si IV);
2) 50 < PS x V > 200 bar x litri si V > 1 l (categoria II);
b) recipiente care contin gaze din grupa 2 (abur si alte gaze decat cele din grupa 1) conform diagramei 2 din anexa 1, care se incadreaza la categoriile II, III si IV si functioneaza in limitele:
1) PS x V > 1.000 bar x litri (categoria III si IV);
2) 200 < PS x V > 1.000 bar x litri si V > 1 l (categoria II);
c) recipiente care contin lichide din grupa 1 (fluide periculoase) conform diagramei 3 din anexa 1, care se incadreaza la categoria II si III si functioneaza in limitele:
1) V > 1 l si PS > 500 bar (categoria III);
2) V < 1 l si PS > 500 bar (categoria II);
3) PS x V > 200 bar x litri si 10 < PS x V > 500 bar (categoria II);
d) recipiente care contin lichide din grupa 2 (alte lichide decat cele din grupa 1) conform diagramei 4 din anexa 1, care se incadreaza la categoria II si functioneaza in limitele:
1) PS x V >10.000 bar x litri, PS > 500 bar si V > 10 l (categoria II).
Prezentele prevederi se aplica la autoclave cu foc direct sau incalzite electric in care se genereaza abur pentru scopuri industriale, medico-sanitare si cercetari de laborator. Aburul produs nu se furnizeaza altor instalatii.
ATENTIE !!! Supapa / supapele de siguranta se verifica / etaloneaza ANUAL.
Aceste prevederi sunt:
a) instalarea / montarea de autoclave medico-sanitare se efectueaza intr-o incapere care poate servi ca laborator, sala de lucru si altele asemenea, astfel incat in jurul lor sa ramana un spatiu liber de cel putin 0,6 m pentru a permite deservirea si verificarea acestora. In fata arzatorului, spatiul liber trebuie sa fie de cel putin 1,5 m;
b) instalatia de ardere a combustibilului trebuie astfel realizata incat sa fie posibila evacuarea gazelor de ardere din incaperea in care este montata autoclava;
c) sunt interzise lucrarile cu substante inflamabile si explozive in incaperile unde sunt amplasate autoclave cu foc direct;
d) autoclavele medico-sanitare nu pot fi instalate direct in sala de operatii, pe coridoare sau in locuri de trecere. Acestea pot fi instalate intr-o incapere langa sala de operatii;
e) nu este permisa instalarea / montarea de autoclave cu foc direct in clase amenajate ca laboratoare sau in laboratoarele din scoli. Acestea pot fi amplasate intr-o incapere langa sala de clasa sau laboratorul respectiv.
Acum stiti ce este, cum si unde se foloseste un autoclav si cine intruieste personalul prin urmare nu mai ramane decat sa alegeti unul tinand cont de cerintele si nevoile specifice ale laboratorului in care urmeaza sa fie folosit.